Feiko Sonneveld en zijn liefde voor de Celosia Act

dinsdag 23 mei 2017

In de Keukenhof staan dit voorjaar meer dan 7 miljoen bloembollen in bloei met wel 800 verschillende soorten tulpen. Naast de ruim 32ha aan bloemen kan men genieten van spectaculaire bloemenshows, verrassende inspiratietuinen, unieke kunstwerken en geweldige evenementen. Evanthia sprak met kweker Feiko Sonneveld over de bloemenshows, waarin deze week de Celosia Cristata Act serie centraal staat. De Celosia Cristata Act is een prachtige bloem waar Feiko alles van weet en met c.a. 2 hectare is hij één van de grootste Celosia kwekers van Nederland.

Feiko begon in 1989 bij zijn broer in de ouderlijke kas, maar al snel waren daar de limieten bereikt en kocht hij nog diezelfde zomer een kas van ruim 6000m2. In deze kas stonden asters, en hier heeft hij het vak geleerd. Omdat hij niet jaarrond asters kon telen, wilde hij in de winter en het voorjaar iets anders in de kas hebben. Hierdoor begon hij in 1994 met het telen van Celosia Plumosa. Via collega kwekers kreeg hij te horen dat deze celosia rond april aan de klok niet langer dan 50cm was. Trots zegt Feiko dat hij in zijn 1e jaar bloemen van 55cm had en het 2e jaar zelfs 70 cm. "Toen was de liefde voor de celosia al een beetje geboren," aldus Feiko.

Nadat hij wegens de bouw van woningen zijn kas moest verkopen heeft hij een jaar geen tuin gehad. Simpelweg omdat er geen geschikte kas was waar Feiko verder wilde gaan met het kweken van celosia. "En wat niet goed voelt, moet je dan ook niet doen." In 2001 heeft hij zijn huidige kas aangekocht. Hier heeft hij nog een ronde chrysanten meegelopen die hij wegens het kopen van de tuin had overgenomen, maar al snel bleek dat de celosia toch echt zijn nummer 1 product was. Celosia’s teelt hij van week 2 tot week 38/39, rond week 39 begint de overgang naar de chrysanten.

Samen met Peter Wubben heeft hij de Celosia Cristata Act grootgemaakt. Ze zijn begonnen met de Act Dara en de Act Enda. Hieruit destilleerden zij de Act Rima en de Act Inca, vermeerderden deze en wisten hiermee te markt te veroveren. Maar wat onderscheidt hem dan toch van de andere kwekers?

"Ik ben zo’n leuke vent", grapt Feiko. Maar door zijn passie en enthousiasme en ook de constante aanvoer probeert hij dit onderscheidt waar te maken. Hij heeft niet elke bos in zijn handen, maar heeft ze wel allemaal gezien! Ook het goed sorteren van de bloemen is een sterk punt. Zo heb je bloemen van 55 cm en 75 cm, die ook weer in verschillende klassen zijn onderverdeeld.

Elke dag kleur op veiling Naaldwijk en Aalsmeer is voor Feiko het aller belangrijkste. Dit doet hij door 2 à 3 keer in de week te planten, zo houdt hij de handel stabiel. Ook is de huidige kas zo ingericht dat het klimaat in 6 afdelingen geregeld kan worden. Hierdoor kunnen ze in de kas de groei 

goed in de gaten houden. Celosia’s kweken is namelijk niet voor iedereen weggelegd, hiervoor is nauwkeurigheid en kennis een vereiste. Maar dat is niet het enige. Promotie en uitstraling is ook iets waar Feiko enorm zijn best voor doet. Facebook is voor hem dan ook een ideaal medium om zijn product te tonen, en daar is hij dan ook actief mee bezig. Omdat de prachtige bloem groter is dan de steel kan de Celosia gemakkelijk beschadigen tijdens transport. Om dit te voorkomen heeft hij prachtige kartonnen kragen ontwikkeld, welke op de veiling direct herkenning geven aan het merk Feiko Sonneveld!

Feiko is enorm enthousiast over de groei eigenschappen van de nieuwe soort Act Verda. De Act Verda heeft namelijk een mooie bloemen en nog dikkere steel. Voor de toekomst hoopt hij dan ook dat de andere varianten deze eigenschap ook zullen meekrijgen. Een mooie uitdaging voor de veredelaars!

« terug