We proudly present...

woensdag 13 januari 2016

Een groot gedeelte van ons assortiment is afkomstig van onze eigen veredelingsactiviteiten. Wij zijn continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe rassen, soorten en kleuren die aansluiten bij de eisen van deze tijd. Of dit nu gaat om zomerbloemen of pot- en perkplanten. 2016 wordt een jaar waarin allerlei ontwikkelingen zullen plaatsvinden. Wij zullen diverse nieuwe Brassica variëteiten introduceren, maar wij werken ook hard aan een nieuwe serie violieren die wij graag zo snel mogelijk aan u presenteren. Onderstaand lichten wij alvast een tipje van de sluier en presenteren de nieuwe variëteiten die wij in 2016 op de markt gaan brengen:

Brassica:
In oktober 2015 hebben we samen met een aantal Brassica kwekers, handel en de keurmeesters van Flora Holland op locatie onze selectieproeven beoordeeld. De mening van de genodigden was over het algemeen zeer positief. Hieronder noemen wij  een aantal nieuwe Brassica variëteiten die wij, naast onze bestaande rassen, in 2016 willen introduceren:

Brassica Akilina: Deze introductie kenmerkt zich door een getande bladrand. De kleur is wit-rosé met grijs omblad. De kleuring is vrij vroeg. Daarnaast heeft Akilina in het seizoen 2015 een lange veldhoudbaarheid laten zien.

Brassica Luba: Een introductie met een opmerkelijke kleur. De kleuring begon in het seizoen 2015 eind september. De kleur is crème tot licht rosé met donkere nerven. Luba kenmerkt zich door een lange veldhoudbaarheid.

Brassica Arina: Dit nieuwe ras heeft een sterk getand en golvend blad. De bladkleur is fris groen. Door de aparte vorm kan Arina groen geoogst worden, Arina kleurt vanaf oktober crème met opmerkelijke nerven. De bloem is relatief aan de kleine kant. Het ras heeft een goede veldhoudbaarheid.

Brassica Katinka: Deze introductie heeft een puntige bladrand. De bladkleur is donker paars-groen. De kleuring is vanaf oktober. Daarbij lichten de nerven helder op. Tevens heeft Katinka een goede veldhoudbaarheid.

Matthiola Milla:
Ook in de violieren hebben we een nieuwe serie ontwikkeld, de Milla! Deze nieuwe serie geeft 5-10 cm meer lengte met een vollere aar en een zwaardere takopbouw. Er zijn momenteel drie kleuren leverbaar: wit, lavendel en apricot. Deze serie zal dit jaar in proeven worden uitgezet bij verschillende kwekers. De komende jaren zal deze serie worden uitgebreid met meerdere kleuren. De nieuwe serienaam Milla heeft als betekenis in het Grieks ‘onvermoeibaar’ en in het Slavisch ‘geliefd door het volk’.

Celosia Act Ziva:
Ook in de Celosia staan wij niet stil. Hierin is een nieuwe kleur ontwikkeld: de Ziva (pink). Dit brengt het totaal aantal kleuren in deze op acht (en er zijn nog meer kleuren in ontwikkeling). Natuurlijk voldoet deze Ziva aan de juiste kenmerken, waar de Act om bekend staat: een mooie, brede kam, een sterke nek. Mooi klein blad net onder de bloem en minder gevoeligheid voor Botrytis.

Lisianthus Odina
Lisianthus is voor Evanthia al vanaf het begin een belangrijk gewas, de veredeling hierin gaat dan ook ook gestaag door. Uit deze veredeling is een nieuwe variëteit ontwikkeld die in de interne en externe proeven goed genoeg presteerde om te kunnen introduceren. Lisianthus Odina is een gevulde Lisianthus met een Blue Flash kleur, behorend tot groep twee, met een goede topbloei, een stevige  tak en redelijk stevige bloemblaadjes.

Argyranthemum Kallista
Voor Evanthia de eerste resultaten uit de veredeling van dit stek vermeerderde gewas, maar de veredeling hiervan is al jaren gaande. We zijn dan ook trots de nieuwe Kallista serie te kunnen aankondigen. Kallista is het Griekse woord voor ‘de mooiste’ en daarom toepasselijk op deze mooie bloeiende plant. Op dit moment bestaat deze serie uit vijf variëteiten, waarbij zowel gevulde als enkelbloemige types verkrijgbaar zijn. In het algemeen zijn het compacte, goed vertakkende en rijkbloeiende types. De groei kan d.m.v. toppen goed in de hand worden gehouden. Remmen met groeiregulatoren is dan ook geen vereiste.

De Kallista serie bestaat uit:

  • Single Rose
  • Single White
  • Single Red (iets grover dan de andere kleuren)
  • Double Rose
  • Double White

Wilt u meer informatie over deze variëteiten en de beschikbaarheid van onze nieuwe variëteiten, neem dan contact op met de verkoopafdeling via; sales@evanthia.nl. 

« terug